Metanol, to bardzo podstępnie działający związek chemiczny, Nie można go, w żaden sposób zidentyfikować, ponieważ nie różni się zapachem, kolorem ani smakiem od alkoholu etylowego. Więc Skażony alkohol często dostępny jest u pokątnych handlarzy. Zazwyczaj do zatrucia dochodzi w przypadku napojów wyskokowych, destylowanych w domu lub też przemycanych z zagranicy w różnego rodzaju pojemnikach, w których znajdowały się wcześniej toksyczne związki chemiczne. Metanol może zostać wytworzony poprzez rozcieńczenie alkoholu etylowego, w celu zwiększenia jego objętości. Alkohol metylowy powstaje również w wyniku niewłaściwej destylacji alkoholu przemysłowego, który pozyskiwany jest nielegalnie, jako odpad z zakładów chemicznych. Zdaniem naukowców, do bardzo częstych zatruć alkoholem metylowych dochodzi obecnie w Australii, Stanach Zjednoczonych, w państwach byłego ZSRR, w Tajlandii, Indonezji czy Nowej Zelandii. Ma to związek z dużą konsumpcją drinków domowej roboty, które zawierają w sobie dodatek alkoholu niewiadomego pochodzenia. Domieszka ta jest o wiele tańsza nić tradycyjnie kupowane napoje wyskokowe w sklepach, a co za tym idzie, dużo bardziej popularna wśród turystów i osób, którym zależy na kupnie taniego alkoholu. Śmiertelnie niebezpieczny metanol, to najprostsza forma alkoholu. Jest on ściśle związany z etanolem, rodzajem alkoholu, normalnie występującym w piwie, winie i napojach spirytusowych. Niestety metanol nie nadaje się do spożycia i jest od alkoholu etylowego o wiele bardziej toksyczny. Ponadto, jego działanie zaczyna się niemal w kilkanaście minut od jego spożycia, szczególnie, gdy dawka znacznie przekracza 10 mililitrów lub też 1 ml na 1 kilogram masy ciała. Alkohol metylowy jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia osób go spożywających.
Zatruty alkohol to ryzyko śmierci – nie spożywaj napojów wyskokowych z niewiadomych źródeł oraz nie kupuj taniego alkoholu!
Metanol powstaje w bardzo małych ilościach w czasie fermentacji - w procesie, w którym alkohol wytwarza się z produktów roślinnych, takich jak sok winogronowy, sok jabłkowy lub ziarna zbóż. Wino, wódka i piwo zawierają tylko nieznaczne ilości alkoholu metylowego (śladowe procenty) - nie jest to tak duża dawka, aby spowodować występowanie jakichkolwiek problemów zdrowotnych. Zdaniem Leigha Schmidtke’a, starszego wykładowcy w Katedrze Mikrobiologii na Uniwersytecie Charlesa Sturta w USA, do skażenia metanolem dochodzi, gdy alkohol jest wytwarzany w domu. Zdaniem naukowca nieumiejętnie lub niedbale przeprowadzona domowa destylacja lub też stosowanie substancji, wspomagających szybszą produkcję napojów spirytusowych, takich jak gin lub rum, prowadzi do koncentracji w płynie ogromnych ilości etanolu, ale również i metanolu. Według L. Schmidtke’a brak doświadczenia w destylacji oraz nikła wiedza chemiczna domorosłych chemików, pędzących przysłowiowy bimber, powodują, iż do alkoholu etylowego zaczyna przedostawać się metanol. Jego stężenie jest wyjątkowo wysokie, ponieważ brak filtracji powoduje wprowadzenie do wyprodukowanego alkoholu 100% metanolu. Kolejnym pomysłem na zwiększenie mocy alkoholu, produkowanego domowymi sposobami jest uzupełnianie ich alkoholami przemysłowymi. Schmidtke jest zdania, iż systemy domowego rozdzielania metanolu i etanolu są zawodne i rzadko kiedy proces ten kończy się sukcesem. Badacz uważa, iż domowa destylacja nigdy nie daje gwarancji, że alkohol nie został skażony metanolem. Takie działanie możliwe jest tylko w laboratorium. Profesor Gordian Fulde, dyrektor wydziału ratunkowego w szpitalu St Vincent's w Sydney uważa, iż w przypadku zatrucia metanolem liczy się czas reakcji. Im dany pacjent zgłasza się później do szpitala, tym mniejsze są szansę na prawidłową detoksykację i podanie inhibitorów alkoholu metylowego m.in. etanolu. W procesie detoksykacji podaje się również kwas foliowy, znany ze swoich właściwości wspomagających wydalanie mrówczanu. Metanol wydalany jest przez nerki, co może grozić zaburzeniem ich sprawnej pracy. Nawet małe stężenie metanolu we krwi powoduje palpitację serca, depresję OUN, spłycenie oddechu i poważne uszkodzenie siatkówki. Dzieje się tak z przyczyny przekształcania alkoholu metylowego w kwas mrówkowy, który niszczy narząd wzroku i powoduje uszkodzenia najważniejszych narządów wewnętrznych. Poważne zatrucie metanolem skutkuje zatrzymaniem akcji serca i obumarciem mózgu.
Osobom, które nie potrafią rozstać się z napojami wyskokowymi, zaleca się detoks alkoholowy lublin. To wstępna faza leczenia, w której dalszym etapie konieczne jest zastosowanie farmakoterapii przy pomocy implantu Naltrexone, jako elementu podstawowego działania, jakim jest odwyk od alkoholu lublin. W nagłych przepadkach, jednostkowych incydentów alkoholowych czy zatruć, związanych ze spożyciem zatrutego alkoholu pomaga detox alkoholowy w domu Lublin, który pozwala dyskretnie, bezpiecznie i szybko pozbyć się z organizmu nadmiaru spożytego alkoholu i toksyn, by móc wrócić do swoich dawnych obowiązków zawodowych i rodzinnych.